Τί να περιμένω από την πρώτη συνεδρία;

Στην αρχή υπάρχει αμηχανία, ειδικά αν δεν έχεις ξαναεπισκεφθεί ψυχολόγο. Μπορεί να αναρωτιέσαι αν θα συναντήσεις κάποιον γνωστό σου εκεί, αν ο ψυχολόγος θα σε θεωρήσει «τρελό» ή «προβληματικό», αν θα σε κρίνει, αν θα σου λέει ότι θέλεις να ακούσεις επειδή τον πληρώνεις, αν θα ακούει αυτά που λες κι από μέσα του θα σκέφτεται ότι είσαι, «αδύναμος», «αξιολύπητος», «γελοίος». Εύλογες ανησυχίες, το άγνωστο είναι τρομακτικό και η πρώτη φορά στον ψυχολόγο είναι κι αυτή μία άγνωστη εμπειρία.

Η εχεμύθεια και ο σεβασμός της ιδιωτικότητας είναι απαραίτητες και για τον λόγο αυτό το γραφείο του ψυχολόγου είναι έτσι διαρρυθμισμένο ώστε οι θεραπευόμενοι να μην συναντιούνται ποτέ. Ο θεραπευόμενος που περιμένει τη σειρά του βρίσκεται σε ένα απομονωμένο και ξεχωριστό δωμάτιο και μπαίνει στο γραφείο όπου γίνονται οι συνεδρίες μόνο όταν ο προηγούμενος θεραπευόμενος έχει φύγει από τον χώρο.

Βασικό μέλημα του ψυχοθεραπευτή είναι να μπει στη θέση σου, όχι να προσποιείται ότι σε καταλαβαίνει, ούτε να σου λέει ότι θέλεις να ακούσεις (αντιθέτως, μπορεί να σου πει πράγματα που αρχικά δεν θέλεις ή αποφεύγεις να παραδεχθείς). Για να λειτουργήσει η θεραπεία χρειάζεται να υπάρχει μία αυθεντική ψυχοθεραπευτική σχέση, πρέπει δηλαδή ο θεραπευτής να καταφέρει να σε καταλάβει σε τέτοιο σημείο που να αποδεχτεί ότι αν ήταν στη θέση σου και αν είχε περάσει τα ίδια συμβάντα ζωής με σένα θα έκανε τις ίδιες σκέψεις και θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο που αντιδράς κι εσύ.

Ο ψυχολόγος δεν είναι εκεί για να σε κρίνει αλλά για να σε καταλάβει.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να είσαι ειλικρινής, να του πεις ευθέως τα άγχη και τους φόβους σου για τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Είναι δική του δουλειά να σε καθησυχάσει και να σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια. Πρέπει να νιώθεις πως σε αποδέχεται, ότι μπορεί να σε καταλάβει, πως υπάρχει καλή επικοινωνία, μία ειλικρινής σύνδεση και μία σχετική άνεση. Σίγουρα για να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη χρειάζεται να δοκιμάσεις μερικές φορές, όμως οποιαδήποτε στιγμή νιώσεις ότι δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες σου, ότι δεν νιώθεις άνετα μαζί του ή ότι δεν κάνετε πρόοδο το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το συζητήσεις μαζί του και εκείνος με τη σειρά του, με ειλικρινή διάθεση θα πρέπει να σου πει τη γνώμη του. Στην περίπτωση αυτή είναι ίσως καλό να συμφωνήσετε να κάνετε μερικές συνεδρίες και να επαναξιολογήσετε την κατάσταση όταν περάσει αυτός ο αριθμός συνεδριών.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν θα σε αναγκάσει να συνεχίσεις αν δεν θέλεις, η θεραπευτική διαδικασία χρειάζεται δύο και απαιτεί πάντα την συναίνεσή σου καθώς η διαδρομή που ακολουθείται διαμορφώνεται από το διάλογο και τη συνεργασία.