Πώς να επιλέξω τον σωστό ψυχοθεραπευτή;
Δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα ταιριάξεις με έναν ψυχοθεραπευτή και πρέπει να γνωρίζεις, όπως θα σου πει και ο ίδιος ότι δεν υποχρεούσαι να μιλήσεις για όσα σου προτείνει αν δεν το θέλεις, ούτε και να συνεχίσεις τη θεραπεία μαζί του αν δεν σου ταιριάζει. Έχεις κάθε δικαίωμα να τον ρωτήσεις για τις σπουδές του, την κατάρτισή του και τις μεθόδους του με τρόπο που να σου γίνει κατανοητός έτσι ώστε να νιώσεις ότι βρίσκεσαι στα ασφαλή χέρια ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία. Δεν είναι κάτι που θα θεωρήσει προσβλητικό, αντιθέτως, μπορεί και ο ίδιος από την αρχή να σου δώσει πληροφορίες για την κατάρτισή του.
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι να είσαι ειλικρινής για τις ανησυχίες σου, εκείνος, περισσότερο από όλους καταλαβαίνει το άγχος να εμπιστευτείς τη ψυχική σου υγεία σε κάποιον και να του εκμυστηρευτείς τους προβληματισμούς σου. Είναι δική του υποχρέωση να σε κάνει να νιώθεις, άνεση, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, αποδοχή όπως και το ότι υπάρχει καλή επικοινωνία.
Ποτέ δεν θα σε πιέσει ο θεραπευτής να ακολουθήσεις ένα δρόμο που δεν επιθυμείς καθώς η εμπιστοσύνη και η συναίνεση αποτελούν θεμέλιο λίθο της θεραπευτικής σχέσης. Αν νιώσεις ότι λείπουν αυτές οι παράμετροι η ότι δεν κάνετε πρόοδο, μοιράσου μαζί του αυτή σου την ανησυχία και θα σου πει κι εκείνος τη γνώμη του, ίσως να χρειαστεί να θέσετε ένα όριο συνεδριών πέρα από τις οποίες θα επαναξιολογήσετε τη σχέση σας.
Αν πάλι δεν ταιριάζετε είναι κι αυτό θεμιτό, κάθε θεραπευτής θα έχει να σου προτείνει συναδέλφους του με τους οποίους μπορεί να δημιουργήσετε μία καλύτερη και πιο εποικοδομητική σχέση.
Ούτε όλοι οι ψυχοθεραπευτές ταιριάζουν με όλους τους θεραπευόμενους ούτε και όλες οι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις ταιριάζουν με όλους τους ανθρώπους.
Συνδεθείτε μαζι μας