Είμαι σε αδιέξοδο, πώς μπορεί να με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία;

Πολλές φορές μπορεί να νιώσουμε πως βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα, είτε αυτά αφορούν τη σχέση μας, το γάμο μας, την δουλειά μας η τον τρόπο ζωής μας. Νιώθουμε ότι κάτι δεν μας ικανοποιεί, ότι είμαστε δέσμιοι κάποιων προβλημάτων ή περιστάσεων αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε ή να διορθώσουμε την κατάσταση. Ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο, μας «επιβάλλει» να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα από μία συγκεκριμένη οπτική γωνία. Περιμένουμε ίσως μαγικά να αλλάξει κάτι, όμως η ζωή συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια προβλήματα που μας κάνουν να νιώθουμε πως δεν είμαστε ευτυχισμένοι παραμένουν.

Μπορεί, για παράδειγμα, να φοβόμαστε τις συνέπειες που θα έχει ένας χωρισμός και γι’ αυτό δεν τολμούμε να χωρίσουμε. Μπορεί να μας αγχώνει η σκέψη του «τί θα πει ο κόσμος» ή να εγκλωβιζόμαστε από διάφορα άλλα «πρέπει». Ο θεραπευτής μας βοηθά να δούμε και άλλες οπτικές γωνίες έτσι ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε πιο ελεύθερα. Δεν σημαίνει αυτό οπωσδήποτε ότι θα αλλάξουμε αν δεν το θέλουμε, αλλά ότι θα είμαστε πιο ελεύθεροι, ότι θα παίρνουμε πιο συνειδητές αποφάσεις και ότι θα είμαστε πιο κύριοι του εαυτού μας και λιγότερο έρμαια της μοίρας και των καταστάσεων που μας περιβάλλουν.

Η θεραπεία δεν έχει σκοπό να αλλάξει το χαρακτήρα μας, έχει όμως σκοπό να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε αυτά που μας κρατούν δέσμιους, τα οποία πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε καθότι αποτελούν πεποιθήσεις και συμπεριφορές που μάθαμε στην παιδική μας ηλικία. Πεποιθήσεις που μας έχουν γίνει τόσο δεύτερη φύση, που δεν κατανοούμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές ή τρόποι σκέψης.

Αν ο τρόπος σκέψης μας έχει μέχρι τώρα τα ίδια αποτελέσματα και αυτά δεν μας είναι ικανοποιητικά, τότε είναι καιρός να τον αλλάξουμε.