Χρειάζομαι ψυχολόγο; Γιατί να κάνω ψυχοθεραπεία;

Ίσως είναι πιο δύσκολο να πάμε στον ψυχολόγο από ότι το να πάμε στον γιατρό. Είναι άλλωστε πιο εύκολο να παραδεχτούμε ότι το σώμα μας έχει κάποιο πρόβλημα από ότι να παραδεχτούμε ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα εμείς. Αν αυτό που ονομάζουμε «εγώ», ο κυβερνήτης του σκάφους (δηλαδή του εαυτού μας) δεν είναι καλά, τότε αυτό είναι σίγουρα τρομακτικό, ενώ αν ασθενεί το σκάφος (δηλαδή το σώμα μας) τότε ίσως είναι πιο εύκολο να το αποδεχτούμε. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι εμπειρίες μας, ο χαρακτήρας μας και το περιβάλλον μας συνδυάζονται κατά τέτοιον τρόπο που να μας προκαλούν αναστάτωση.            

Η ύπαρξη κατάθλιψης, άγχους και των υπολοίπων προβλημάτων ψυχικής υγείας δεν υπονοεί ότι είμαστε «τρελοί» ή «προβληματικοί» αλλά ότι σε κάποιους τομείς της ζωής μας, ο τρόπος που σκεφτόμαστε σε συνδυασμό με τις περιστάσεις της ζωής μας, τόσο της παιδικής-εφηβικής ηλικίας όσο και του παρόντος, μας έχει φέρει σε ένα αδιέξοδο από όπου δεν έχουμε τους κατάλληλους τρόπους να ξεφύγουμε. Η γνωστικοσυμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ) ως σύγχρονο εργαλείο ψυχολογίας, έχει σκοπό της να βοηθήσει το άτομο να βρει νέους τρόπους να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του και όπου μπορεί να τα λύνει. Η σκέψη είναι ένα εργαλείο και πολλές φορές οι συνθήκες της ζωής μας εμποδίζουν από το να το χρησιμοποιήσουμε με τρόπο που να μας επιτρέψει να δούμε καθαρά τα γεγονότα. Οι τεχνικές της ΓΣΘ βοηθούν τη σκέψη να γίνει πιο ξεκάθαρη και να συμβαδίζει περισσότερο με ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και λιγότερο με το τι φοβόμαστε ή ελπίζουμε ότι συμβαίνει.

Η ψυχοθεραπεία όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μία σειρά τεχνικών που φοβηθούν τον άνθρωπο να ξεπεράσει τα προβλήματά του, να αποκτήσει αυτογνωσία και να επιτύχει την προσωπική του ανάπτυξη ακόμα και αν δεν αισθάνεται ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο η αν δεν απασχολείται από ένα τυπικό ψυχολογικό πρόβλημα.